Nyt kaupoista saa kotimaista lehtikaalia. Lehtikaali kannattaa ottaa päivittäiseen käyttöön, koska se on varsinainen terveyspommi. Lehtikaalia voi käyttää raakana salaattiin ja smoothieissa, sitä voi höyryttää ja hauduttaa tai tehdä sipsejä.

Lehtikaali on:
– loistava C-vitamiinin, kalsiumin, A-vitamiinin (betakaroteenia), raudan, omega-3 rasvahappojen, K-vitamiinin ja proteiinin lähde
– kuitupitoinen, mikä vähentää rasvan siirtymistä vereen ja saattaa ehkäistä suolistosyöpää
– maksaa puhdistava, joten se sopii detox-ruokavalioon
– stressaavan ja uupuneen ihmisen superfood-ruokaa
– voimakkaan makuinen, joka maku pehmenee höyrytyksessä tai haudutuksessa

Lehtikaalin käyttö:
– huuhtele lehdet huolellisesti
– lehden keskellä oleva ruoti on sitkeä ja kannattaa poistaa, ellei sitä kypsennä kunnolla, tai jos käyttää kaalia tuoreena salaattiin
– etikka ja sitruuna pehmentävät kaalin rakennetta helpommin syötäväksi
– myös painelu ja suola pehmentävät rakennetta
– säilyy hyvin, mutta on herkkä etyleenille (älä säilytä omenien ja tomaattien lähellä)
– voi kuivattaa ja pakastaa

Haudutettu lehtikaali
Kiitos ihanalle ystävälleni tästä reseptistä, jonka sain facebook-sivujeni kautta.
Muutin sitä hieman omanlaisekseni. Haudutettu lehtikaali sopii salaatteihin tai tuomaan makua sosekeiton ja leivän päälle. Sekoita haudutettua lehtikaalia vaikka keitetyn kvinoan tai tumman riisin kanssa lisäkkeeksi.

Näitä tarvitset:

Lehtikaali - c-vitamiinipommi

Lehtikaali – c-vitamiinipommi

2 kpl valkosipulin kynttä
4 kpl lehtikaalin lehteä (isoja)
1-2 rkl voita
1 dl vettä
1 rkl balsamico-viinietikkaa
3 tl herbamarea
ripaus mustapippuria pippurimyllystä
1/2 rkl oliiviöljyä

Ohje:

  1. Huuhdo, poista paksu ruoti lehdestä ja leikkaa suikaleiksi.
  2. Murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella, poista kuoret ja pilko pieniksi paloiksi.
  3. Kuumenna vesi valmiiksi.
  4. Lämmitä kasari, sulata voi ja lisää valkosipuli.
  5. Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää lehtikaalin suikaleet sekä vesi.
  6. Mausta herbamarella, mustapippurilla ja balsamicolla.
  7. Hauduta kannen alla viisi minuuttia.
  8. Poista kansi ja anna ylimääräisen nesteen haihtua kasarista.
  9. Laita haudutettu lehtikaali astiaan ja sekoita joukkoon oliiviöljy.
  10. Tarjoile haluamallasi tavalla!