Nipistelee, polttaa, turvottaa, korventaa, närästää, kuvottaa, uuvuttaa, ummettaa tai suoli on turhankin vilkas ja vetinen. Vatsa pörisee ja pulputtaa. Peräsuoli laulelee omiaan, vaikka kuinka pidättelee kaasun päästämistä. Lääkärissä on juostu, tutkimuksia tehty, mikään ei auta. Olo on epätoivoinen.

Näin kävi minulle. Yli kaksikymmentä vuotta sitten ihmettelin ensimmäisen kerran jatkuvaa huonoa oloani ja kovaa vatsaani. Isolla hädällä kävin pari kertaa viikossa. Toimenpide oli tuskainen ja valitettavan lyhyt. Suolisto ei tyhjentynyt kunnolla ja kärsin peräpukamista. Välillä vatsa meni taas yhtäkkiä löysäksi heti syömisen jälkeen ja oli kiire päästä vessaan.

Ruuan tulisuus vaikutti usein nopeaan reagointiin. Menin lääkäriin, jossa todettiin laktoosi-intoleranssi. Siirryin hyla-tuotteisiin. Laktoosi-intoleranssin yleisin oire on nopea suolentoiminta, mutta minulle se aiheutti päinvastaisen oireen eli ummetuksen. Ongelmana on se, että laktaasi-niminen entsyymi ei pilko maidon sokeria eli laktoosia. Kyse ei ole maitoallergiasta. Hyla-tuotteilla pärjäsin jotenkuten, mutten voinut hyvin.

Apua ravintoneuvonnasta

Vuonna 2007 löysin puskaradion kautta tieni ravintoneuvojalle, joka kehotti jättämään kokonaan lehmänmaidon pois. Kas kummaa, suolistoni alkoi toimia jälleen, kiitos maidottoman ruokavalion. Pienikin määrä maitoa esimerkiksi sinapissa aiheutti oireilua. Sanoin siis maidolle kiitos ei ja olin tyytyväinen olooni.

Syy ja seuraus

Vaikka suolistoni rauhoittui, tunsin ettei se vieläkään täysin kunnossa ollut. Vatsavaivat jatkuivat seuraavien viiden vuoden ajan ja ihoni alkoi kutista. Lääkäri totesi sen urticariaksi, nokkosrokoksi eli -ihottumaksi ja määräsi antihistamiinia. Niinpä söin ahkerasti antihistamiinia joka päivä ja tein töitä tarmokkaana yrittäjänä. Stressikuormitus oli suuri henkisesti ja fyysisesti.

Lopulta minä ”perusterve” olin jatkuvassa nuhassa. Ihmettelin, miksi flunssa helpottui sunnuntaina, mutta palasi takaisin tiistaina. Tajusin, että kyseessä olikin allerginen reaktio. Pääsin allergiatutkimuksiin, joissa syylliseksi ilmenivät ripsiliima ja musta kestoväri. Samoihin aikoihin tuli kuntosalitreenissä ensimmäinen hengenahdistus. Lääkäri totesi sen aiheuttajaksi mykoplasman, johon määrättiin antibioottikuuri ja astmalääkitys. Kahden viikon päästä oloni oli taas hyvä. Lopetin astmalääkkeiden käytön ja jatkoin treenaamista. Hengenahdistus uusiutui. Lääkäri määräsi samat lääkkeet. Kolmannen lääkekuurin jälkeen työterveyslääkäri tajusi laittaa minut puhaltamaan työpaikkaseurannassa PEF-puhalluksia, joilla mitataan mahdollisia astmaoireita.

Sen jälkeen pääsin tutkimuksiin ja sain lopulta diagnoosiksi ammattiastman. Suoliston kannalta murheellisinta oli se, että olin tutkimusten aikana syönyt lisää antibiootteja. Kuureja oli vajaan vuoden aikana kuusi. Kuurit olivat aina vain vahvempia toinen toisensa jälkeen. Antibiootit olivat tuhonneet myös hyvät bakteerit ja suoliston kunto romahti lopullisesti. Kukaan lääkäreistäni ei tajunnut antibiootteja määrätessään minun sairastavan astmaa. Vasta Työterveyslaitoksen keuhkoylilääkäri totesi: – Ei sinua mykoplasma vaivaa, vaan astma. Antibioottien käyttö loppui siihen.

Jaksaminen nolla

Astmatutkimuksessa tehty altistus ripsiliimalle romahdutti kuntoni ja jouduin sairauslomalle. Fyysinen ja henkinen jaksaminen oli nollassa. Reilu puoli vuotta aikaisemmin puolikasta maratonia treenaillut nainen muuttui haamuksi. Hengästyin kotona pelkästään noustessani yläkertaan vievät muutamat rappuset. En voinut käydä missään, sillä sain hengenahdistusta ulkoisista ärsykkeistä kuten hajusteista. Avaavaa astmalääkettä käytin kuusi kertaa päivässä.

Mieli oli masentunut ja ahdistunut, hormonitoiminta totaalisesti sekaisin. Kärsin jatkuvista PMS oireista, jotka kestivät jopa kolme viikkoa. Eli hyvää aikaa kuukaudessa oli vain yksi viikko. En todellakaan enää miettinyt suolistoni tilaa, mutta maitoa en käyttänyt. Astmaatikon kuntoutuksessa kehotettiin laihduttamaan viisi kiloa, muuta ohjeistusta en saanut. Miten silloin 60 kiloa painanut, 170 cm pitkä nainen pudottaisi vielä viisi kiloa? Hormonimyllerryksessä lähdin omatoimisesti opiskelemaan ravinnosta saatavaa apua.

Suolisto-oireisiin tottui

ja niiden kanssa oppi elämään, mutta mitä minulle tapahtui, kun suoliston epätasapainotila vain jatkui? Omatoiminen ravinto-opiskeluni päättyi siihen, kun kuulin ravintoasiantuntija Paula Heinosen luennoivan aiheesta Turussa. Pääsin mukaan hänen Terveyden Tukipilarit -koulutukseensa, sain vastauksia omiin ongelmiini ja tajusin, mikä minusta isona tulee. Halusin tervehtyä samalla kun opiskelisin itseni FLT ravintovalmentajaksi. FLT Ravintovalmentaja® hyödyntää valmennuksessaan  funkitonaalista lääketiedettä

Suolisto kuntoon

Yritin saada elimistöni aisoihin uusilla tiedoillani, mutta huomasin että jokin ei edelleenkään ollut kohdallaan. Maito oli jo pois ruokavaliostani. Vältin lisäksi vehnää ja sokeria. Kokeilin jopa gluteenitonta ruokavaliota. Lopulta päädyin funktionaalisen lääketieteen edustaman lääkärin ja ravintovalmentajan vastaanotolle.

Minulta tutkittiin ruoansulatusanalyysi ulostenäytteestä. Siitä selvisi todella sekaisin oleva bakteeritasapaino. Suoliston hyvien bakteerien osuus oli vähäinen ja haiman entsyymitoiminta puutteellinen, joten ruoka ei pilkkoutunut eikä imeytynyt kuten pitäisi. Suolahapon määrä oli alhainen. Suurimmaksi ongelman aiheuttajaksi paljastui hiivasienen liikakasvu (dysbioosi). Ruoka-aineyliherkkyyksiä oli päässyt myös kertymään.

Ravintovalmentaja suositteli minulle eliminaatioruokavaliota, joka rauhoittaisi suoliston toimintaa. Käytin myös ruoansulatusta tukevia ravintolisiä ja kuituvalmisteita. Hiivaa häädettiin luonnollisin keinoin tukiravinteita hyödyntäen. Tilanne rauhoittui jo parissa viikossa. Noudatin tätä ruokavaliota kuuden viikon ajan, jonka jälkeen otin käyttöön välttämiäni ravintoaineita yksi kerrallaan. Sain imeytymisongelman tueksi entsyymejä, probiootteja ja muita lisäravinteita.

Oli pitkästä aikaa ilahduttavaa nähdä peilistä kirkkaat ja eloisat silmät. Astmaoireilu myös väheni ja tunsin itseni jälleen energiseksi. Vaikka oloni helpottui nopeasti, suoliston tila ei kuitenkaan muuttunut niin nopeasti kuin kuvittelin. Melkein vuosi siihen meni, että tilanne lopullisesti rauhoittui.

Lapsuuden antibiootit pahasta

Kokemuksieni ja opintojeni kautta minulle on vasta selvinnyt suolistosotkun syy ja seuraus. Olin lapsesta asti kärsinyt kroonistuneesta poskiontelontulehduksesta ja nuoruuden suolisto-ongelmat olivat alkaneet juuri siihen aikaan, kun jouduin kerta toisensa jälkeen syömään antibioottikuureja. Tulehduskierteeni päättyi maidon juonnin lopettamiseen. Maito lisää limaneritystä ja tukkii hengitysteitä. Kun työperäisiä astmaoireita hoidettiin mykoplasmana ja jouduin taas toistuville antibioottikuureille, suoliston bakteeritasapaino meni entistä sekaisemmaksi ja hiiva sai ylivallan.

Olen myös aina ollut täydellisyyden tavoittelija ja herkkä stressaamaan. Jos omat asiat ovat hyvin, murehdin ja vatvon muiden ongelmia. Stressi kokemuksena on psykologinen, mutta sen aiheuttamat oireet fyysisiä. Tapaturmat, sairastumiset ja jatkuvat tulehdukset lisäävät stressiä. Yksi oire on silloin reagoida vatsallaan. Stressi vähentää suolahapon muodostusta ja aiheuttaa vatsanpolttelua. Myös haiman toimintaan se vaikuttaa negatiivisesti. Haiman tärkeä tehtävä on erittää ruoansulatusentsyymejä, hormoneja ja muita nesteitä. Ruoan sulattamiseen tarvitaan entsyymejä, jotka hajottavat hiilihydraattien, tärkkelyksen ja proteiinin ravintomolekyylit tarpeeksi pieniksi, jotta ne pystyvät imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon.

Vuotava suoli

Olen todennäköisesti kärsinyt nuoruudesta lähtien vuotavasta suolesta. Tilaa ovat pahentaneet stressi, bakteeriepätasapaino, hiiva ja väärä ruokavalio. Vuotava suoli on permeabiliteetti-häiriö (permeabiliteetti = läpäisevyys), joka aiheutuu siitä, että suolen pintakudos (epiteeli) ja limakalvo ovat vaurioituneet tai ne toimivat puutteellisesti. Epiteelisolujen tiiviit liitokset toimivat liian väljästi ja näiden vaurioiden kautta verenkiertoon vuotaa liian suuria molekyylejä, vierasperäisiä aineita, toksiineja (myrkyllisiä aineita esim.home), bakteereja tai viruksia. Verenkiertoon päässeet vierasperäiset molekyylit aiheuttavat yliherkistymistä, allergiaa, tulehdustilaa, jopa autoimmuunisairautta. Myös maksan toimintani olen tutkinut geenitesteillä, joka kertoo maksan huonosta toiminnasta sekä metylaatio-ongelmasta.

Kysyn vaan,

onko tämän kaiken sairastumisen aiheuttajana ollut maito, vehnä, sokeri tai tärkkelys? Löytyykö syy bakteeriepätasapainosta, stressistä, vuotavasta suolesta vai hiivasta? Onko maksa parkani joutunut niin kovaan rääkkiin, että ei kykene minua enää kunnolla puhdistamaan? Onko ongelmien taustalla yksinkertaisesti se, että syömme täällä rakkaassa Suomessamme liian teollisesti prosessoitua ruokaa? Vai onko sairastumisen syy yhdistelmä tästä kaikesta? En tiedä, mutta sen tiedän, että muutoksia omaan terveyteen voi tehdä ravinto- ja elämäntapamuutoksilla. Suolisto-ongelmien ja herkistymisten syitä pystytään tutkimaan ja saamaan oireiluun sitä kautta apua.

Jos sinua askarruttaa suolistosi tai terveytesi tila ja tarvitset ohjausta,
ota minuun yhteys:  Yhteyslomakkeen löydät tästä linkistä!
Kerron, miten suolistoa ja ruoka-aineyliherkkyyksiä tutkitaan sekä millaisen ravinto-ohjelman tarvitset!


Voit myös osallistua luennolleni: SUOLISTO KUNTOON
Aika: 15.3.2018 klo 18.00 – 20.00
Paikka: M6 juhlatila, Mannerheimeintie 6 A, HELSINKI
Hinta: 10 €
Ilmoittautumiset: ILMOITTAUDU LUENNOLLE TÄSTÄ LINKISTÄ!


Vinkkauksiani löydät myös täältä: facebook – FLT Ravintovalmentaja Vilma kohonen

Liity seuraamaan ja pidä suolistostasi huolta,

kehottaa Vilma

FLT Ravintovalmentaja ®

FLT ravintovalmentaja® Vilma Kohonen