Siemennäkkileipä on helppo valmistaa ja ah niin hyvää. Sopii sekä aamupalaksi, iltapalaksi, välipalaksi että pääruoan kaveriksi. Se on loistava kasvisproteiinin lähde, siinä on hyviä rasvahappoja ja saat samalla suoliston hyvinvointiin tarvittavia kuituja. En kuitenkaan suosittele siemennäkkileipää, jos ongelmanasi ovat divertikkelit. Siemenet voivat tarttua pieniin umpipusseihin ja aiheuttaa tulehdusta.

 

Ohje:
2 dl tattarijauhoja (tai gluteenittomia kaurajauhoja)
1 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl chian siemeniä
3/4 dl kurpitsansiemeniä
0,5-1 rkl seesaminsiemeniä
2 1⁄2 dl kiehuvaa vettä
1⁄2 dl öljyä
raffinoimatonta suolaa

1. Laita uuni 150°C.
2. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
3. Yhdistä kiehuva vesi ja öljy kulhoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
4. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
5. Tasoita pellille ohueksi levyksi, koko pelti täyteen. Muovinen kaavin toimi parhaiten apuna. Voit hyödyntää tasoittamisessa päälle laitettavaa leivinpaperia ja painella massan käsin tasaiseksi.
6. Sirottele suola taikinan pinnalle oman maun mukaan ja ripottele seesaminsiemeniä.
7. Leikkaa taikina sopivan kokoisiksi paloiksi. Taikinan voi myös jättää kokonaiseksi, jolloin valmiista näkkileivästä voi murtaa paloja.
8. Paista uunissa 60 min.
9. Anna näkkileivän jäähtyä.

(maidoton, gluteeniton, munaton)

Ohje:
2 dl tattarijauhoja (tai gluteenittomia kaurajauhoja)
1 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl chian siemeniä
3/4 dl kurpitsansiemeniä
o,5-1 rkl seesaminsiemeniä
2 1⁄2 dl kiehuvaa vettä
1⁄2 dl öljyä
raffinoimatonta suolaa

1. Laita uuni 150°C.
2. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
3. Yhdistä kiehuva vesi ja öljy kulhoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
4. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
5. Tasoita pellille ohueksi levyksi, koko pelti täyteen. Muovinen kaavin toimi parhaiten apuna. Voit hyödyntää tasoittamisessa päälle laitettavaa leivinpaperia ja painella massa käsin tasaiseksi.
6. Sirottele suola taikinan pinnalle oman maun mukaan ja ripottele seesaminsiemeniä.
7. Leikkaa taikina sopivan kokoisiksi paloiksi. Taikinan voi myös jättää kokonaiseksi, jolloin valmiista näkkileivästä voi murtaa paloja.
8. Paista uunissa 60 min.
9. Anna näkkileivän jäähtyä.

Vinkki: tarjoile avokadotahnan, hummuksen, tahinin tai maustetun oliiviöljyn kanssa.

Marrasterkuin,
FLT Ravintovalmentaja®
Vilma Kohonen

PS. Resepti omistettu ihanalle energiselle yhteistyökumppanilleni Tarjalle Kupiakselle /  Loistotähti Oy
Tulette kuulemaan yhteistyöstämme vielä lisää.