Alituinen sairastelu, mahakivut, suolisto-ongelmat ja huono olotila rasittivat 21-vuotiasta Mira Virtasta. Arjen suorittaminen oli vaikeaa, koska vatsa ei toiminut normaalisti ja olo oli uupunut. Ongelmat alkoivat jo yläasteella ja siitä seurasi antibioottikierre. Lue Miran tarina!

Jatkuvat aivastuskohtaukset ja flunssat alkoivat yläasteiässä. Oireet olivat pahimmillaan kesäisin. Allergiatesteissä paljastui kissa- ja koira-allergia. Sain niihin allergialääkkeet, joista on apua vielä tänäkin päivänä. Ammattikouluaikoina kokkipuolella kärsin mahakivuista, turpoamisesta, ilmavaivoista ja päänsärystä. Lääkäri totesi poskiontelotulehduksen ja määräsi siihen antibioottikuurin.

Siitä varsinainen kierre alkoi: poskiontelotulehduksia monta kertaa vuodessa, välillä parikin kertaa kuukaudessa, ja aina sama antibioottikuuri päälle. Menin erikoislääkärille, joka oli sitä mieltä, että jatkuvat tulehdukset johtuivat sivuonteloitten ahtaudesta. Sain lähetteen tähystysleikkaukseen, jossa onteloita suurennettaisiin. Leikkaus tehtiin Turussa vuonna 2013. Tulehdukset jäivät siihen.

Tuntui ihanalta olla pitkästä aikaa terve, mutta ongelmat eivät loppuneetkaan siihen. Seuraavaksi minua vaivasivat taas jatkuvat suolisto-ongelmat. Kävin laktoosi- ja keliakiatesteissä, joiden mukaan minulla oli laktoosi-intoleranssi. Oloni helpottui joksikin aikaa, kun jätin kaikki maitotuotteet pois. Muuten jatkoin normaalisyömistä ja -elämistä. Oloni huononi jälleen ja oireet pahenivat, kun en jaksanut laittaa ruokaa itselleni, vaan käytin paljon einesruokia. Olin myös makeiskoukussa.

Vaivat lisääntyivät: turvotusta, tukalaa oloa, huonovointisuutta. Maha meni aamuisin aina sekaisin ja kärsin löysästä vatsasta. Minulle suositeltiin MDD Terveyspalvelujen testejä. Syksyllä 2014 minulle tehtiin Helsingin Antioksidanttiklinikalla ruoka-aineallergia ja -yliherkkyystesti sekä laaja ruoansulatusanalyysi, johon kuului parasiittitutkimus. Lisäksi tarkistettiin perusverenkuva, D-vitamiini, ferritiini (varastorauta), B-vitamiini, keliakia, mykoplasma ja keuhkoklamydia. Ulostenäytteessä oli parasiitteja, bakteeriepätasapainoa ja hiivaa. Varastorauta oli vähäinen, mikä viittasi jatkuvaan väsymykseen ja uupumiseen. Tuloksista löytyi useita ruoka-aineyliherkkyyksiä, jotka aiheuttivat allergisia oireita. Järkytyin totaalisesti, kun tajusin, mitä kaikkia ruoka-aineita piti jättää pois. Se tuntui todella rankalta, mutta ymmärsin, ettei vaihtoehtoja ollut.

Kuukauden kuluttua jätin oma-aloitteisesti kaikki yliherkkyyttä aiheuttavat aineet, mutta samalla ruokavalioni muuttui todella köyhäksi: käytännössä en syönyt enää mitään. Tässä tilanteessa kuulin Vilmasta ja varasin ajan ravintovalmennukseen. Nyt ruokavalioni on muuttunut radikaalisti. Käyttöön tulivat kasvikset, pähkinät ja öljyt, joita kohtaan olin ollut ennakkoluuloinen. Jätin pois kaikki teollisesti prosessoidut tuotteet. Yllätyin positiivisesti huomatessani, miten maukasta ja hyvää ruokaa sai maidottomasta, gluteenittomasta sekä sokerittomasta ruokavaliosta. Oireet häipyivät ja tunsin itseni pitkästä aikaa energiseksi. Noudatin samalla lääkärin määräämää lääkekuuria tukihoitoineen hiivan ja parasiittien häätöön. Rauta-arvoni lähtivät nousuun.

Suunta on nyt ylöspäin. Ruokavaliooni kuuluu runsaasti kasviksia, pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja öljyjä. Makeiset ja einekset ovat jääneet pois. Haluan tästä eteenpäin nauttia terveellisestä ruuasta ja ihanasta elämästä ilman jatkuvia oireita ja vaivoja. Herkutteluun on löytynyt terveellisiä vaihtoehtoja. Jaksan taas liikkua ja tehdä työtäni.

Olen todella kiitollinen Vilman avusta ja tsempeistä. Ilman apua en olisi tästä kaikesta selviytynyt. Iso kiitos ja hali Vilmalle! Jatkossa seuraan ahkerasti Vilman facebook-sivuja  ja hänen hyviä vinkkejään.

– Mira Virtanen –

Vilman kommentti:
Miralla oli parasiittitartunnan lisäksi dysbioosi. Nimitystä käytetään, kun suolessa on bakteerikannan epätasapainotila. Monesti taustalta löytyy myös hiivaa kuten Miralla. Suolistosta löytyi haitallisia bakteereita ja hyvien bakteerien määrä oli vähäinen. Tämä lisää hiivan kasvua ja aiheuttaa erilaisia ongelmia koko kehossa. Lääkäri määräsi lääkehoidon, mutta tärkeää oli suunnitella myös bakteerien ja hiivan kasvua vähentävä ravintosuunnitelma. Ruokavaliossa huomioitiin hänelle yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet. Miran olotila helpottui jo kuukauden kuluessa. Parasiittitesti uusittiin lääkehoidon loppuessa ja tulos oli negatiivinen.

Hoitosuunnitelma vaati ensimmäisen käynnin, jossa tehtiin laajamittainen kartoitus, haastattelu Miran elämästä sekä neljä seurantakäyntiä. Hoidon alussa tehdään aina alkupisteytys oireiden mukaisesti. Pistemäärä putosi neljän kuukauden aikana 47 pisteestä yhteen pisteeseen.

Ravintovalmennuksesta on nyt kulunut yli vuosi. Mira voi hyvin ja syö edelleen ravinteikkaasti. Ruoka-aineita ei tarvitse välttää samalla tavalla kuin alussa, mutta hän on huomannut, että gluteeniton ruokavalio sopii hänelle.  Jatkuvat suolisto-ongelmat ja sairastaminen ovat vain muisto. Hän on pysynyt terveenä, liikkuu aktiivisesti sekä tekee rakastamaansa työtä ripsipidentäjänä ja kynsimuotoilijana Studio Femmessä.