Julkaistu

Immuniteetin vahvistaminen

Mikä on immuniteetti?
Elimistömme immuniteetti on meidän vastustuskyky, jonka tarkoitus on suojautua eri taudinaiheuttajia vastaan. Tämän tärkein tehtävä on suojata kehoa ulkoisia mikrobeja vastaan. Näitä ovat bakteerit, virukset, homeet, levät, loiset, madot ja sienet.

Immuniteetti jaetaan kahteen eri luokkaan: luontainen ja adaptiivinen immuniteetti. Luontainen immuniteetti on synnynnäinen ja perinnöllisesti säädelty. Se on puolustuksen ensilinja ja erittäin nopea, sillä se voi käynnistyä muutamissa minuuteissa. Tämä puolustuslinja on muodostunut jo sikiöaikana ja heti syntymän jälkeen. Se koostuu suolistobakteereista. Esimerkiksi keisarileikkaus ja keskosuus hidastavat vastasyntyneen suoliston bakteerikannan muodostusta. Myös imetyksellä on tärkeä tehtävä immuniteetin vahvistuksessa. Epänormaali suoliston bakteerikanta voi olla riskitekijä monen immuniteettiongelman taustalla esimerkiksi runsaiden antibioottikuurien jälkeen.

Adaptiivinen immuniteetti eli opittu/hankittu immuniteetti lisäävät vastustuskykyä ja rakentavat lisäsuojaa taudinaiheuttajia vastaan. Tämä tapahtuu elämän varrella luonnollisesti tai rokottamalla. Hankittu immuniteetti käynnistyy jo viholliseksi tunnistettua rakennetta vastaan. Sen käynnistyminen voi viedä päiviä siitä, kun kohde on saanut vallan kehossa.

Elimistön tulehdustilaa synnyttävät ja ylläpitävät mm.

 • virus- ja bakteeri-infektiot, hiiva, homealtistus, loiseläimet
 • krooniset tulehduspesäkkeet elimistössä
 • suussa olevat tulehdukset
 • rasvakudoksen tulehdus mm. vyötärölihavuus
 • runsas tupakointi sekä alkoholin käyttö
 • ravintotekijät, jotka lisäävät tulehdusta mm. prosessoitu ruoka, sokeri, huonot hiilihydraatit mm. valkoinen jauho
 • ruoka-aineyliherkkyydet
 • raskasmetallikuormitus
 • sisäilmasairastuminen, kemikaalialtistus
 • allergiat mm. siitepöly
 • henkinen tai fyysinen stressi
 • ravintoainepuutokset, imeytymishäiriöt
 • haitallisten suolistobakteerien erittämät sisäiset toksiset myrkyt
 • vuotavan suolen kautta verenkiertoon pääsevät haitalliset aineet

SUOLISTON KUNTO ON KAIKEN A JA O

Jopa 70 – 80 % immuunisoluista sijaitsee suolistossa. Lisäksi siellä on majailee jopa 1000 erilaista suolistobakteerilajia. Näillä bakteereilla on suora vaikutus suoliston seinämään ja sen läpäisevyyteen. Ne osallistuvat ravintoaineiden pilkkoutumisessa ja imeytymisessä sekä tuottavat vitamiineja. On tärkeää pitää huolta hyvistä suolistobakteereista, jotka auttavat monien immuunisolujen kehittymisessä. Terveyden ollessa hyvä, suoliston seinämä muodostaa tehokkaan esteen erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Suolistobakteereiden ja –hiivojen sekä parasiittien tuottamat toksiset aineenvaihduntatuotteet saattaavat vahingoittaaa suolen limakalvoa ja rasittaa maksaa. Tämä näkyy mm. vuotavana suolena ”leaky cut”, jolloin ohutsuolen tiivis soluseinämä alkaa ns. vuotamaan. Ohutsuolesta pääsee suurikokoisia molekyylejä, toksiineja (myrkkyjä), vierasaineita, viruksia, bakteereita verenkiertoon lisäten autoimmuunipuolustusreaktiota ja histamiinin eritystä. Tämä aiheuttaa mm. herkistymistä eri ruoka-aineille ja kemikaaleille sekä lisää tulehdustilaa kehossa. Vuotava suoli on monen autoimmuunisairauden taustalla.  Katso video tästä linkistä: Leaky Gut Got You Down?

Suoliston bakteerikannan epätasapainotilat ja suoliston imeytymishäiriöt voivat oireilla esimerkiksi:

 • ruoka-aineyliherkkyytenä, allergioina, nokkosihottumana
 • erilaisina tulehduksina
 • ärtyneen suolen oireiluina
 • ripulina, ummetuksena, kaasunmuodostuksena
 • ulosteessa saattaa olla sulamatonta ruokaa
 • niveloireina eri kehon nivelissä
 • päänsärkynä, migreeninä tai neurologisina vaivoina
 • mielialaongelmina mm. depressio
 • Iho-oireiluna esim. ruusufinni


Ravintotekijät, avain hyvään immuuniteettipuolustukseen

Monella on puutetta D-vitamiinista sekä tärkeistä mineraaleista, kuten sinkistä, seleenistä ja magnesiumista. Teetin alkutalvesta useita verikokeita ravintovalmennuksessa olleille asiakkailleni, jotka asuvat talvikuukaudet (2-5 kk) Gran Canarialla. Suurimmalla osalla oli D-vitamiiniarvot erittäin alakanttiin auringosta huolimatta. D-vitamiini – 25 – OH arvo nousi  yli 100 nmol/l niillä, joilla oli D-vitamiini ravintolisänä käytössä (katso yllä oleva kuva) . D-vitamiini on tärkeä immuniteetille erityisesti influenssakauteta sekä pandemian aikana. D-vitamiinitestin voi nyt tehdä myös kotona, jos haluat mittauttaa oman D-vitamiinitasosi. Lue lisää testistä: NORDIC LABORATORIES / Vitamin D-rpofile

Myös tämä video valaisee D-vitamiinin tärkeydestä pandemian aikanana : VIDEO / YOUTUBE / COVID-19 and Vitamin D: Important

Kun taas hiushivenainetutkimuksissa (Nordic Laboratories / Hair Elements) on tullut paljon vastaan hivenainepuutoksia. Monella ongelmia erityisesti magnesiumin sekä seleenin kanssa. Ketogeeninen ruokavalio näkyy usein testissä, jolloin elektrolyyteistä on paljon puutetta. Hivenainetutkimuksessa katsotaan myös kehon raskasmetallikuorma, joka on myös yksi immuniteettiongelman aiheuttaja. Monella on ongelmia erityisesti elohopean kanssa, joka mm. näkyy monella korkeana arvona amalgaamipaikkojen vuoksi. Testillä nähdään hyvin imeytymisongelmat eli suoliston kunto sekä mitä uupumisen taustalla saattaa olla. Lue lisää testistä tästä:HIUSHIVENAINETUTKIMUS

C-vitamiinihoidolla on saatu apua mm. Covid19 – tartunnassa. Lue lisää täältä: Vitamin C treatment For COVID-19

Myös omega3 – rasvahapot ovat tärkeitä, sillä ne osallistuvat immunijärjestelmäämme. Lue lisää täältä: Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells

Mitä sinä voit tehdä?
Jos olet huolissasi terveyden tilastasi, suolistosi kunnosta, mahdollisista ravintoainepuutoksista tai epäilet raskasmetallikuormaa niin käänny minun puoleeni. Voit varata minulta henkilökohtaisen alkukartoituksen 45€,  jolloin täytät nettilomakkeen (oirepisteytys/alkukartoitus) ja sen jälkeen käymme tilasi läpi puhelinyhteydellä. Alkukartoituksessa voidaan tilata tarpeelliset/mahdolliset testit. Alkukartoituksen jälkeen varataan aika varsinaiselle ravintovalmennukselle, jossa tehdään sinulle yksilöllinen ravintosuunnitelma 120€.

Uusi testi: Suolistosta voidaan tarkistaa, oletko saanut SARS-CoV-2 virus tartunnan. Lue lisää täältä: UUSI TESTI

Jos kiinnostuit hiushivenainetutkmikusesta voit tilata sen Nordic Nutrishopin kautta, johon kuuluu henkilökohtainen ravintovalmennus / testitulkinta minun ohjauksessani. Saat testin nyt erikoishintaan 229 € (n. 299€).

Tilaa Vink,vink – uutiskirje, niin lähetän sinulle ”immuniteetin buustaus” ohjeen sähköpostiisi.
Tilaa uutiskirje tästä: Vink, vink – uutiskirje

Pidä itsestäsi huolta – sinua on vain yksi!

Lämpimin terveisin,

Ravintovalmentaja
Vilma Kohonen