Julkaistu

Voihan punkki – miten estää punkin tartunta ja mitä huomioida ravinnossa

Lämmin kesä saattaa lisätä punkkikantaa ympäri Suomea, joten kannattaa varautua punkin torjumiseen, jos oleskelet saaristossa. Jopa suurimpien kaupunkien puistoista ja rannoista on punkkeja tarttunut niin eläimiin kuin ihmisiin.

Punkit levittävät erilaisia virus- ja bakteeriperäisiä infektioita, joita kaikkia ei taideta edes tuntea. Tässä kaksi tunnetuimpaa.

Hämähäkkieläimiin kuuluva puutiainen nimeltä taigapunkki, on yksi joka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttamaa infektiota nimeltä borrelioosi. Tartunnan voi saada jopa paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta, mutta se on harvinaisempaa. Punkeista on mahdollista saada myös virus, joka aiheuttaa puutiasaivotulehduksen. Sairaudesta käytetään myös nimityksiä: punkkiaivokuume, TBE eli tick-borne encephalitis ja Kumlingen tauti. Tähän virusperäiseen sairauteen on kehitetty rokotus.

Laskin, että itsessäni on ollut ainakin yli 50 punkkia elämäni aikana. Tarkkaa lukumäärää en siis tiedä ja kesiä mökillä on tullut vietettyä jo 45. Kuulun ihmisiin, johon punkit tarttuvat helpommin. Mökkimme sijaitsee Uudenkaupungin ulkosaaristossa ja siellä punkkien määrä on roimahtanut suureksi viimeisen 10-vuoden aikana. Lieneekö syynä runsas peurakanta tai jyrsijäkanta, jotka kuljettavat punkkeja ympäri saarta. Myös käärmeet ovat vähentyneet, joten punkin ”mutustajia” on saarella vähemmän.

On myös mielenkiintoista, että toisilla punkin tarttumineen ihoon ei aiheuta mitään tuntemusta. Niiden kaupuamista ihon varjokohtiin esim. Shortsien reunojen alle tai T-paidan hihojen alle ei välttämättä tunne ollenkaan. Myös purema ei tunnu miltään. Minulle itselleni nousee punoitus ja kutina pureman jälkeen noin 12 h sisällä, joten seuraavana päivänä punkki löytyy viimeistään iholta. Ongelmana on monesti ns. ”nymfit” eli ”babypunkit”, jotka ovat uskomattoman pieniä, joten varaudu ottamaan mukaan myös vahvat lukulasit tai suurennuslasi mukaan saaristoon tai mökille. Tämä kaveri on läpimitaltaan vain 1-2 mm ja näitäkin minulta on löytynyt valitettavasti muutama kiinnittyneenä ihoon.

Punkkitarkastus tehdäänkin meillä joka ilta ja apuna on hyvä olla toisen silmät, sillä reiden takaosia, takamusta ja selkää on vaikea itseltä tarkistaa. Viime kesänä minussa oli vain yksi pieni punkki. Tänä kesänä ei vielä yhtään.

Tässä siis VIISI VINKKIÄ, jotka itselläni on toiminut punkin pureman ehkäisyyn.

1️⃣   VAATETUS
Suojaudu vaatteilla, kun liikut metsässä tai niityllä. Vaihda välittömästi vaatteet, kun tulet pois. Älä käytä samoja vaatteita heti samana päivänä tai seuraavana, sillä punkki saattaa lymyä vaatteissa jopa pari päivää. Valkoisista vaatteista löydät punkin nopeammin. Joten suosi vaaleita värejä vaatetuksesta. Itse pukeudun useimmiten kyllä sukkahousuihin, villasukkiin, kireään urheilupaitaan sekä vedenkestävään veneilyasuun kera saappaiden…paitsi nyt kun on hellettä. Silloin olen bikinit päällä ja tarkistan aina käsivarret ja jalat kun olen kävellyt metsäpoluilla.

2️⃣   LIINATEKNIIKKA
Mökkipihan, mökkipolun, kotipihan voi käydä läpi valkoisella pyyhkeellä, lakanalla tai ohuella fleecepeitolla. Punkit tarttuvat näihin helposti. Punkit saattavat huojua aluskasvillisuuden kärjessä useita päiviä, odottaen sopivaa kohdetta johon tarttua. Hävitä liinaan tarttuneet punkit huolellisesti, jos kokeilet liinatekniikkaa.

3️⃣  ALUSKASVILLISUUS MATALAKSI
Leikkaa mökkisi tai talosi pihapiirin pitkät heinänkorret pois ja pidä ruoho lyhyenä. Punkit usein odottelevat näiden päissä. Myös polkua kannattaa suurentaa poistamalla mustikan varpuja ym.

4️⃣   LAVENTELIÖLJY
Sekoita 5 tippaa eteeristä laventeliöljyä kylmäpuristettuun kookosöljyyn n. 2  tl ja levitä käsivarsiin ja jalkoihin (tai koko kehoon) heti aamulla tai illalla saunan jälkeen. Vältä UV-säteilyä, sillä laventeli ei kestä sitä. Sopii siis vaatteiden allle.

5️⃣   PIPARMINTTUSEOS
Sekoita eteeristä piparminttuöljyä 10 ml ja alkoholia 90 ml keskenään. Tee suihkutettavaa nestettä pumppupulloon lisäämällä tätä piparminttuseosta 10 ml + 90 ml vettä. Suihkuttele vaatteisiin.

6️⃣   LISÄVINKKI – PUNKIN ESTOPOLKU
Laitoin vanhat matot toissa kesänä niityllemme, josta kuljemme päivittäin monta kertaa rantaan. Leveys n. 1 m. Toimii nyt toista kesää!

Muistakaa tehdä tehdä punkkitarkastus toisillenne joka ilta.
Peilejä on hyvä käyttää hyödyksi, jos tekee yksin punkkitarkastusta. Tarkistakaa myös hiusrajat sekä korvien takaosat. Punkki pyrkii löytämään suojaisan kohdan ja kiipeää usein mahdollisimman ylös.

Huolehdi, että matkassasi on laadukkaat punkkipihdit tai hyvät pinsetit, sillä punkista helposti jää imukärsä ihoon tai jotain muita osia poistotilanteessa. Desinfioi puremakohta välittömästi ja seuraa mahdollista ihoreaktiota. Punkin pureman jälkeen on tarkistettava alue mahdolliselta tulehdukselta. Useimmiten punainen rengas pureman kohdalla viittaa borrelioosiin, joka ilmestyy yleisimmin kahden päivän sisällä. Valitettavasti punkin purema saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia ilman näkyviä muutoksia myöhemmin punkin pureman jälkeen. Jos sinulle nousee kuume, niin mene välittömästi lääkäriin.

KATSO VIDEO PUNKISTA: Youtube – ”Voihan punkki”
Videossa oleva paisunut punkki on juuri irrottanut otteensa koirastamme Marskista ja se on täynnä verta. Koiralle olen joutunut tämän jälkeen käyttämään niskaan laitettavia ulkoloislääkettä. Luonnolliset menetelmät eivät tehonneet.

RAVINTO
Borrelioosia ei voida parantaa ruokavaliolla, mutta elämänlaatua voidaan muuttaa ruokavalion avulla. Sinulle – facebook sivuston ”vieraskynän” Sari Orrensalon tarina on hyvä esimerkki ruuan tuomasta hyvästä olosta ja elämäntapamuutoksesta. facebook: Sinulle – vierakynä Sari Orrensalo

Borreslioosia hoidetaan ensisijaisesti antibioottikuurilla, joka pitää olla mahdollisimman tehokas. Vasta-aineet voidaan katsoa verestä ja luuydinnesteessä lääkärin lähetteellä. Funktionaalisen lääketieteen testeistä löytyy myös borrelia-testit joita on mahdollisuus saada minun kauttani sekä monesti katsotaan myös liitännäisinfektioita aiheuttavat bakteerit ja virukset.  Moni on saanut avun Cowdenin hoitoprotokolasta, johon saa ohjeistuksen vastaanotoltani. Suosittelen kuitenkin ensisijaisesti hakeutumaan funktionaalisen lääkärin vastaanotolle, jos epäilet borrelioosia.

JOS HALUAT APUA RAVINTOVALMENNUKSESTA?
Ravintovalmennuksessa kiinnitetään ensisijaisesti huomiota huonolaatuisen ravintoon sekä suolisto-ongelmiin, ruoka-aineyliherkkyyksiin ja vitamiini-ja hivenainepuutoksiin. Myös jatkuva stressi, liikalihavuus, unen sekä liikunnan puute ja ympäristömyrkyt lisäävät matala-asteista tulehdusta, jotka saattavat lisätä erikoisia oireita. Monella ravintovalmentajalla ja -terapeutilla onkin käytössä erilaisia funktionaalisen lääketieteen suosimia testejä, jotka usein auttavat löytämään syyn oireisiin. Kyse ei ole kuitenkaan diagnoosin tekemisestä, vaan se kuuluu lääkäreille.

Kun kehossa on jatkuva tulehdus päällä, niin monet hyötyvät erityisesti tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta, joista valitsin teille kahdeksan helppoa vinkkiä.

1️⃣   PROSESSOIMATON RUOKA
Tee itse ruokasi ja vältä prosessoitua teollista ruokaa. Suosi raakaravintoa, smoothieita, kasvismehuja, keittoja, höyrytettyjä ja uunissa valmistettuja ruokia. Jätä ylenpalttinen leivän syönti pois. Tilalle esim. puuroa, tuorepuuroa tai smoothieta.

2️⃣   VÄRIKÄS RUOKA
Syö vähintään viittä väriä päivässä. Pidä huoli, että lautasellasi on aina värejä. Suosi luomulaatuisia marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Tulehdusta vähentävässä ruokavaliossa suositaan erityisesti kurkumaa, inkivääriä, valkosipulia sekä runsaasti vihreää ruokaa.

3️⃣   SYÖ TÄYSJYVÄÄ
Vältä valkaistuja jauhoja ja suosi täysjyvätuotteita. Huolehdit samalla kuitujen saannista. Näitä ovat esimerkiksi kaura, tattari, hirssi, kvinoa, amarantti ja täysjyväriisi.

4️⃣  LISÄTYT SOKERIT POIS
Jätä sokerituotteet ym. suolaiset herkut kauppojen hyllyyn. Tee itse herkkuja esim. marjoja ja luonnollista steviauutetta makeutukseen hyödyntäen.

5️⃣  HUOLEHDI PROTEIINIEN SAANNISTA
Hyviä lähteitä ovat kala, kana, kalkkuna, riista, siemenet ja pähkinät sekä palkokasvit. HUOM! Palkokasvit eivät aina sovi suolisto-ongelmaisille. Monella saattaa olla ongelma suolahapon kanssa, jolloin proteiinit eivät imeydy kunnolla.

6️⃣   PEHMEÄT RASVAT
Suosi pehmeiden rasvojen lähteenä kylmäpuristettuja öljyjä, kuten avokadoöljyä, hamppuöljyä, pellavansiemenöljyä ja oliiviöljyä. Rasvainen kala tai kalaöljy on tärkeä sekä siemenet ja pähkinät. Omega3 ja Omega6 rasvahappojen oikea suhde on hyvä tarkistaa, sillä saamme helposti prosessoidusta ruoasta omega6-rasvahappoja liikaa.

7️⃣  MIETI MITÄ JUOT JA KUINKA PALJON?
Vältä liiallista kahvin ja mustan teen juontia. Alkoholi kannattaa jättää kokonaan pois sekä kaikenlaiset virvoitus-ja energiajuomat. Juo pääasiassa vettä ja siemaile silloin tällöin vaikka kuplavettä tai itse tehtyä marjamehua esim. steviauutteella makeutettuna.

8️⃣   FERMENTOITU RUOKA
Tutustu fermentointiin tai hanki kaupasta vaikka luomulaatuista hapankaalia, josta saat hyviä maitohappobakteereita suolistolle. Se toimii samalla hyvänä C-vitamiinilähteenä. Ota aina lounaalla ja päivällisellä 2 rkl hapankaalia tyhjään mahaan.

”Pidä itsestäsi huolta, sinua on vain yksi”

Lämpimin terveisin,
Vilma Kohonen

Ravintovalmennukset
Hyvinvointivalmennukset
Koulutettu hieroja

facebook: Hyvinvointivalmentaja Vilma Kohonen