– upea C-vitamiinipommi –
Lehtikaali kannattaa ottaa päivittäiseen käyttöön, koska se on varsinainen terveyspommi. Lehtikaalia voi käyttää raakana salaattiin ja smoothieissa, sitä voi höyryttää ja hauduttaa tai tehdä sipsejä.
Lehtikaali on:
– loistava C-vitamiinin, kalsiumin, A-vitamiinin (betakaroteenia), raudan, omega-3 rasvahappojen, K-vitamiinin ja proteiinin lähde
– kuitupitoinen
– maksaa puhdistava, joten se sopii detox-ruokavalioon
– stressaavan ja uupuneen ihmisen superfood-ruokaa
– voimakkaan makuinen, joka maku pehmenee höyrytyksessä tai haudutuksessa
Lehtikaalin käyttö:
– huuhtele lehdet huolellisesti
– lehden keskellä oleva ruoti on sitkeä ja kannattaa poistaa, ellei sitä kypsennä kunnolla, tai jos käyttää kaalia tuoreena salaattiin
– etikka ja sitruuna pehmentävät kaalin rakennetta helpommin syötäväksi
– myös painelu ja suola pehmentävät rakennetta
– säilyy hyvin, mutta on herkkä etyleenille (älä säilytä omenien ja tomaattien lähellä)
– voi kuivattaa ja pakastaa
Haudutettu lehtikaali
Kiitos ihanalle ystävälleni tästä reseptistä, jonka sain facebook-sivujeni kautta.
Muutin sitä hieman omanlaisekseni. Haudutettu lehtikaali sopii salaatteihin tai tuomaan makua sosekeiton ja leivän päälle. Sekoita haudutettua lehtikaalia vaikka keitetyn kvinoan tai tumman riisin kanssa lisäkkeeksi.
Näitä tarvitset:
2 kpl valkosipulin kynttä
4 kpl lehtikaalin lehteä (isoja)
1-2 rkl voita
1 dl vettä
1 rkl balsamico-viinietikkaa
3 tl herbamarea
ripaus mustapippuria pippurimyllystä
1/2 rkl oliiviöljyä
Ohje:
- Huuhdo, poista paksu ruoti lehdestä ja leikkaa suikaleiksi.
- Murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella, poista kuoret ja pilko pieniksi paloiksi.
- Kuumenna vesi valmiiksi.
- Lämmitä kasari, sulata voi ja lisää valkosipuli.
- Kun valkosipuli on hieman pehmennyt, lisää lehtikaalin suikaleet sekä vesi.
- Mausta herbamarella, mustapippurilla ja balsamicolla.
- Hauduta kannen alla viisi minuuttia.
- Poista kansi ja anna ylimääräisen nesteen haihtua kasarista.
- Laita haudutettu lehtikaali astiaan ja sekoita joukkoon oliiviöljy.
- Tarjoile haluamallasi tavalla!
Terkuin,
Ravintovalmentaja
Vilma Kohonen