Voi-oliivilevite

Mitä teollisesti prosessoidun margariinin tilalle?

Margariinin luonnonmukaisuus on kaukana verrattuna kylmäpuristettuihin kasvisöljyihin. Jopa kirnuvoi on parempi vaihtoehto kuin rasiamargariini. Margariinilevitteen valmistusprosessissa tuhoutuvat luonnolliset ravintoaineet mm. lesitiini, e-vitamiini ja karotenoidit. Korkeat lämpötilat ja vetykäsittely muuttavat rasvahapon haitalliseen muotoon, jolloin elimistö ei pysty hyödyntämään rasvahappokoostumusta oikein. Valmistusprosessissa margariineihin lisätään ravintoaineita, jotka ovat tuhoutuneet käsittelyssä. Luonnollista touhua…eikö vain?

Sen enempää murehtimatta teollista margariinibisnestä, lähde testaamaan voitko paremmin, jos käytät itse tehtyä voi-oliivilevitettä?

Resepti:
Sekoita 100g luomukirnuvoin joukkoon 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä 1 dl vettä.

Lisää halutessasi herbamarea, puhdistamatonta merisuolaa (raffinoimatonta), valkosipulia, persiljaa tai muita yrttejä oman maun mukaan. Säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tarvitset kannellisen lasikulhon ja sauvasekoittimen.
– pehmennä voi max. ½ tuntia huoneenlämmössä
– laita kaikki aineet sekaisiin kulhoon
– sekoita varovasti sauvasekoittimella
– kun seos näyttää tasaiselta laita se jääkaappiin
– levite on hyvää seuraavana päivänä

Ja vielä lisävinkki -> mitä margariinin tilalle:

– Hanki suihkutettava lasinen täyttöpullo öljylle tai osta valmis suihkutettava oliiviöljy ja suihkuta leivän, salaatin sekä kasvisten päälle. Osta hyvänlaatuista kylmäpuristettua luomuöljyä tummassa lasipullossa.

Terkuin,

Ravintovalmentaja
Vilma Kohonen