Punajuurisosekeitto

(maidoton, gluteeniton)

Punajuuri on halpa ravinnon lähde, jota moni vieroksuu. Ennakkoluulo punajuurta kohtaan on voinut tulla säilötystä etikkaisesta punajuuresta, joka ei ole miellyttänyt makuhermoja. Punajuuren maku on makea, joka sopii erityisen hyvin yhteen vuohenjuuston kanssa.

Punajuuri on kuidukas ravintopommi, jota helposti vältetään sen suttaavan ominaisuuden vuoksi. Punajuuri kypsyy myös hitaammin, joten se helposti jää käyttämättä arkikiireessä.

Punajuuressa on paljon kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja kuparia. Punainen väri kertoo juureksen antioksidanttivoimasta. Siinä on erityisesti A-, E-, ja C-vitamiineja, mutta se on samalla hurjan hyvä B-vitamiinien lähde. Se sisältää mm. folaattia, josta monella suomalaisella on puutetta. Punajuuresta saa myös tryptofaania, joka vaikuttaa mielialaa kohentavasti. Erityisesti itse puristettu punajuurimehu on loistava luonnon monivitamiini, jota kannattaa nauttia heti aamutuimaan tyhjään vatsaan.

Tämä punajuurisosekeitto-resepti sopii niin alkuruuaksi kuin lounaaksi.

Mitä tarvitset:
Kertakäyttökäsineet, kattilan, leikkuulaudan, leikkuuveitsen, raastimen (käsipeli / yleiskone / sauvasekoitin), soseuttajan (blenderi / sauvasekoitin). Jos et omista mitään apukonetta, voit rastaa punajuuren käsin. Työskentely tulee vain vähän haastavammaksi käsiraastimella. Voit myös pilkkoa veitsellä kasvikset pieniksi kuutioiksi (kiehumisaika tällöin 30 min).

Ohje:
9 dl vettä
3 isoa punajuurta
3 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
pieni pala inkivääriä (peukalon pään kokoinen)
1 rkl avokadoöljyä
1 tl suolaa (valkaisematonta käytän itse)
2 tl herbamarea
1 tl psylliumia
Pirkan fetajuusto (vuohenjuustoa)

1. Suojaa kädet kertakäyttöhanskoilla, muuten kätesi ovat punajuuren värjäämät.
2. Kuori punajuuret, sipuli, inkivääri ja porkkanat. Pilkkoa ne sellaisiksi, että ne on helppo raastaa yleiskoneella tai raasta käsin tai käytä sauvasekoittimen silppuria.
3. Laita vesi kiehumaan.
4. Raasta kasvikset raastimella, yleiskoneella tai sauvasilppurilla.
5. Lisää suola sekä herbamare ja keitä kasviksia 20 minuuttia miedolla lämmöllä.
6. Lisää avokadoöljy sekä psyllium ja soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella.
7. Tarjoile vaikka fetajuustokuutioiden kera, jotka ovat vuohenmaidosta valmistettuja.

Makunautinto on suolaisen makea 🙂

Terkuin,

Ravintovalmentaja
Vilma Kohonen