Kvinoakasvissosekeitto

maidoton, gluteeniton, vegaaniruoka
5 hengelle

Kvinoan siemen on hyvä proteiinin, kuidun ja rasvahapon lähde. Se sisältää mm. magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja fosforia. Siitä voi tehdä lisäkettä riisin tapaan tai vaikka keittää puuroa. Saat itsesi helposti kylläiseksi runsaasti proteiinia sisältävällä kasvissosekeitolla. Kannattaa testata ja vaihdella raaka-aineita kvinoan kanssa.

Ohje:
1 l vettä
½ dl luomukvinoaa
1 keskikokoinen luomubataatti
4-5 keskikokoista luomuporkkanaa
1 keskikokoinen luomusipuli
muutama siivu luomujuuriselleriä (juustohöylällä saa kätevästi)
pieni pala (n. 1 cm) kurkumajuurta (käy myös jauhe n. ½ tl)
3 tl valkaisematonta merisuolaa
½ punaista tai keltaista paprikaa
vajaa 1 tl psylliumkuitua (suurustaa keiton)
1 purkki kaurakermaa
n. 2 rkl hyvää luomuoliiviöljyä
Herbamarea maustamiseen
persiljaa koristeeksi (ei pakollinen)

1. Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä siivilässä ja laita sitten kiehuvaan veteen.
2. Kuori ja paloittele vihannekset, paitsi paprika, ja laita kiehumaan.  Suojaa kätesi kurkuman väriltä. Saat muuten oranssit sormet!
3. Paloittele paprika valmiiksi.
4. Kiehauta 10 minuuttia ja lisää paprikat. Kiehauta vielä 5 minuuttia.
5. Laita blenderiin ja lisää psyllium ja kaurakerma. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
6. Annostele keitto lautaselle ja mausta halutessasi herbamarella. Voit laittaa persiljaa koristeeksi sekä makua että ravinteita tuomaan.

Vinkki: Jos haluat vielä lisää proteiinia, laita pari ruokalusikallista lempipapujasi keittolautasellesi. Jos et ole täysin vegaani, voit laittaa pari ruokalusikallista vuohenjuustoa fetakuutioina, kuten minä tein. Annos on todella täyttävä. Namskis ja slurps!

Maukkaita keittohetkiä,

Ravintovalmentaja
Vilma Kohonen