”Leaky Gut”-oireyhtymä (LGS) eli vuotava suoli on yksi tekijä, joka saattaa olla monien oireiden, oireyhtymien tai jopa sairauksien taustalla. Se on yhdistetty mm. keliakiaan, ärtyneen suolen oireyhtymään, ruoka-aineallergioihin- ja yliherkistymisiin, suoliston tulehduksiin sekä jopa rasvamaksaan.
Suolen limakalvo ja epiteeli ovat vaurioituneet tai toimivat puutteellisesti, jolloin suolen läpäisevyys lisääntyy. Suolen tiiviit liitokset eivät toimi normaalisti vaan väljät liitokset päästävät verenkiertoon esim. bakteereja tai elimistölle vierasperäisiä partikkeleita kuten liian suuria ruoka-ainemolekyylejä tai muita toksiineja. Kehon autoimmuunipuolustusreaktio käynnistyy, sillä keho ei tunnista vieraita aineita vaan se pyrkii neutralisoimaan nämä haitalliset aineet pois kehosta. Tämä kuormittaa mm. maksan myrkynpoistojärjestelmää.
Monella saattaa taustalla olla migreeniä, astmaa, kroonisia tulehduksia esim. poskiontelon tulehdusta, ekseemaa, nokkosihottumaa, hiivaa, fibromyalgiaa ja tulehduksellisia nivelhäiriöitä, hormonihäiriöitä kuten PMS-oireita. Myös aika usein on uupunut, kärsii stressistä ja uniongelmista. On myös viitteitä, että LGS on yksi syy autoimmuunisairauksiin.
Mitkä asiat vaikuttavat vuotavaan suoleen?
mm.
– antibiootit, tulehduskipulääkkeet
– kemoterapia
– alkoholi
– formaldehydit
– ruoka-aineallergeenit
– laktaasivaje
– gluteeeni
– yksipuolinen ruokavalio
– epänormaali suolistofloora (bakteerit, loiset, hiivat)
– stressi
Mitä tehtävissä?
Aina pitää ensiksi toki sulkea pois keliakian mahdollisuus, jos olet pitkään kärsinyt suolisto-oireista. Myös laktoosi-intoleranssi voidaan tutkia. On tärkeää lähteä korjaamaan suolen tilaa poistamalla ärsykkeet. Ravintovalmennuksessa voidaan hyödyntää Nordicin food-panel testiä, jolla pystytään katsomaan onko seerumissa ruuan IgA- tai IgG vasta-aineita ja tekemään yksilöllinen ruokavalio juuri sinulle. Myös suolistoanalyysissa voidaan katsoa tiettyjä tekijöitä, jotka kertovat suoliston tilasta. Suolistolle räätälöidään tukiohjelma, joka korjaa suoliston limakalvoa ja tukee ruuansulatusta sekä mikrobiflooraa. On myös hyvä huomioida stressitekijät elämässä ja mitä niille on tehtävissä, jotta suolistosi voi paremmin.
Lue lisää täältä functionalmedicineuniversity
Huolehdi suoliston hyvinvoinnista!
Vilma Kohonen