Julkaistu

Miksi suolistoni oireilee jatkuvasti?

Nipistelee, korventaa, polttaa, turvottaa, närästää, kuvottaa, ummettaa tai suoli on vähän turhankin vilkas ja vetinen. Lääkärissä on juostu, tutkimuksia tehty, mutta mikään ei auta.  Näin kävi minulle.

Olen ravintovalmentaja Vilma Kohonen ja kerron nyt oman tarinani, joka innoitti minua opiskelemaan ravintovalmentajaksi.

Vatsaoireita

Reilu kaksikymmentä vuotta sitten ihmettelin jatkuvaa huonoa oloani ja kovaa vatsaani. Isolla hädällä tuli käytyä vain pari kertaa viikossa. Toimenpide oli tuskainen ja valitettavan lyhyt. Suolisto ei tyhjentynyt kunnolla. Vatsa oli turvonnut ja kaasumainen. Toisaalta vatsa menikin taas yhtäkkiä löysäksi heti syömisen jälkeen ja oli kiire päästä vessaan. Ruuan tulisuus ja mausteet vaikuttivat usein nopeaan reagointiin. Olo oli varsin epätoivoinen.

Menin lääkäriin, jossa minulla todettiin laktoosi-intoleranssi. Siirryin silloisiin hyla-tuotteisiin. Laktaasi-niminen entsyymi ei pilko maidon sokeria eli laktoosia. Kyse ei ole maitoallergiasta. Hyla-tuotteilla pärjäsin jotenkuten, mutten voinut hyvin.

Apua ravintoneuvonnasta

Seuraava vaihe olikin, että totuin oireisiin. Jokapäiväiset nipistelyt, ummetukset ja tuskailut kuuluivat arkielämääni enkä jaksanut enää välittää niistä. Stoppi tuli kuitenkin vuonna 2007 peräpukamaoireiden vuoksi. Juoksin taas lääkärissä. Ei ollut keliakiaa, ei ollut helicobakteeria. Lääkärin mielestä minussa ei ollut mitään vikaa. Puskaradion kautta löysin tieni ravintoneuvojalle, joka kehotti jättämään kokonaan maidon pois. Kas kummaa, suolistoni alkoi toimia jälleen, kiitos maidottoman ruokavalion. Pienikin määrä maitoa esimerkiksi sinapissa aiheutti oireilua. Sanoin siis maidolle EI ja olin tyytyväinen olooni – tosin ihmetellen, miksi en ollut saanut tätä yksinkertaista neuvoa lääkäriltä.

Menin vaan huonompaan kuntoon

Suolistoni rauhoittui väliaikaisesti, mutta tunsin ettei se vieläkään täysin kunnossa ollut. Vatsavaivat jatkuivat seuraavien viiden vuoden ajan ja ihoni alkoi kutista. Lääkäri totesi sen urticariaksi, nokkosrokoksi eli -ihottumaksi ja määräsi antihistamiinia. Muuta hoito-ohjeistusta en saanut. Niinpä söin ahkerasti joka päivä antihistamiinia ja tein töitä tarmokkaana kosmetologiyrittäjänä. Antihistamiinit väsyttivät minua suuresti ja stressikuormitus oli rankka niin henkisesti kuin fyysisesti.

Lopulta minä ”perusterve” olin jatkuvassa nuhassa vuonna 2011. Ihmettelin, miksi flunssa helpottui sunnuntaina, mutta palasi takaisin tiistaina. Tajusin, että kyseessä olikin allerginen reaktio. Pääsin allergiatutkimuksiin, joissa syylliseksi ilmenivät ripsiliima ja musta kestoväri, joita käytin työssäni. Samoihin aikoihin tuli kuntosalitreenissä ensimmäinen hengenahdistus, kun treenasin puolimaratoniin. Lääkäri totesi hengitysoireen aiheuttajaksi mykoplasman, johon määrättiin antibioottikuuri ja astmalääkitys.

Kahden viikon päästä oloni oli taas hyvä. Lopetin astmalääkkeiden käytön ja jatkoin treenaamista. Hengenahdistus uusiutui. Lääkäri määräsi samat lääkkeet. Kolmannen lääkekuurin jälkeen työterveyslääkäri tajusi laittaa minut puhaltamaan työpaikkaseurannassa PEF-puhalluksia, joilla mitataan mahdollisia astmaoireita. Seuraavaksi pääsin tutkimuksiin Työterveyslaitokselle ja sain lopulta diagnoosiksi ammattiastman.

Suoliston kannalta murheellisinta oli se, että olin tutkimusten aikana syönyt lisää antibiootteja. Kuureja oli vajaan vuoden aikana kuusi. Antibiootit olivat tuhonneet myös hyvät bakteerit ja suoliston kunto romahti lopullisesti. Kukaan lääkäreistäni ei tajunnut antibiootteja määrätessään minun sairastavan astmaa. Vasta Työterveyslaitoksen keuhkoylilääkäri totesi:  ” Ei sinua mykoplasma vaivaa, vaan astma”. Antibioottien käyttö loppui siihen.

Jaksaminen nolla

Astmatutkimuksessa tehty altistus ripsiliimalle romahdutti lopulta kuntoni ja jouduin sairauslomalle. Fyysinen ja henkinen jaksaminen oli nollassa. Reilu puoli vuotta aikaisemmin puolikasta maratonia treenaillut nainen muuttui haamuksi. Hengästyin kotona pelkästään noustessani yläkertaan vievät muutamat rappuset. En voinut käydä missään, sillä sain hengenahdistusta ulkoisista ärsykkeistä kuten hajusteista. Avaavaa astmalääkettä käytin kuusi kertaa päivässä. Samalla herkistyin kaikille kemikaaleille, joita olin käyttänyt työ- ja arkielämässäni. Pahin oireiden aiheuttaja oli hajustettu pyykinpesuaine. Nykyinen karanteenielämä tuli tutuksi.

Mieli oli masentunut ja ahdistunut, hormonitoiminta totaalisesti sekaisin. Kärsin PMS-oireista ja kuljin ns. ”aivo-sumussa”. En todellakaan enää miettinyt suolistoni tilaa, mutta maitoa en käyttänyt. Astmaatikon kuntoutuksessa kehotettiin laihduttamaan viisi kiloa, muuta ohjeistusta en saanut. Miten silloin 60 kiloa painanut, 170 cm pitkä nainen pudottaisi vielä viisi kiloa? Hormonimyllerryksessä lähdin omatoimisesti opiskelemaan ravinnosta saatavaa apua netin kautta.

Valoa tunnelin päässä

Omatoiminen ravinto-opiskeleminen päättyi nopeasti, sillä löysin Pro Health:in Terveyden Tukipilarit -koulutuksen ja sitä kautta lääkärin ja ravintovalmentajan, jotka hyödyntävät kokonaisvaltaista holistista näkemystä hoidossa ja käyttävät apunaan funktionaalisen lääketieteen testejä. Vihdoinkin löysin tien, jolla sain itseni kuntoon!

Suolistoni tutkittiin ulosteanalyysillä. Sen mukaan olin täynnä patogeenista hiivaa ja bakteereja, jotka synnyttivät huonon olon ja suolisto-oireet. Hyvien bakteerien osuus oli vähäistä ja haiman entsyymitoiminta puutteellista, joten ruoka ei pilkkoutunut eikä imeytynyt niin kuin pitää. Varsinaista tulehdusta ei ollut.

Ravintovalmentaja suositteli minulle eliminaatioruokavaliohoidon, joka rauhoitti suoliston toiminnan. Käytin lisäkuituja ja tukiohjelmaa, joka tehosti ruuansulatusta. Koska suolistossani oli pitkään ollut imeytymisongelma, minulle määrättiin myös muita lisäravinteita. Varastorauta ja D-vitamiiniarvo olivat todella alhaisia. Suolistoni rauhoittui jo parissa viikossa. Noudatin eliminaatioruokavaliota kuuden viikon ajan, jonka jälkeen lähdin lisäämään ruokavalioon pois jätettyjä ruoka-aineita yksi kerrallaan. Oli mahtavaa huomata, että peilikuvani silmät eivät enää olleet sairaan näköiset, vaan kirkkaat ja eloisat. Astmaoireilu myös väheni ja tunsin oloni pitkästä aikaa energiseksi.

Tämä kaikki innosti minua jatkamaan opintojani Pro Health:in tarjoamassa jatkokoulutuksessa, jossa opiskellaan funktionaalista lääketiedettä ja ravitsemusta tiukkojen koulutuskriteerien mukaan. Opintopolusta kasvoikin yllättävän suuri prosessi, joka vaati jatkuvasti uutta koulutusta.

Syy ja seuraus

Omien kokemusteni ja opintojeni kautta, minulle on selvinnyt syy ja seuraus. Nuoruuden suolisto-ongelma oli itse asiassa alkanut juuri siihen aikaan, kun jouduin toistuvasti syömään antibioottikuureja poskiontelotulehduksiin. Olin lapsesta asti kärsinyt näistä kroonisista tulehduksista, mutta maidon juonnin lopettamisen jälkeen tulehduskierre selkeästi loppui. Kun työperäisiä astmaoireita hoidettiin mykoplasmana ja jouduin syömään toistuvasti antibioottikuureja, suoliston bakteeritasapaino meni entistä enemmän sekaisin ja hiiva sai ylivallan.

Olen myös aina ollut herkkä stressaamaan ja tavoittelemaan täydellisyyttä. Jos omat asiat ovat hyvin, murehdin ja vatvon muiden ongelmia. Stressi kokemuksena on psykologinen, mutta sen aiheuttamat oireet olivat fyysisiä.  Reagoin stressiin vatsan kautta. Stressivatsa vaikuttaa ruuansulatukseen vähentämällä suolahapon muodostusta ja se vaikuttaa negatiivisesti myös haiman toimintaan. Haiman tärkeä tehtävä on erittää ruuansulatusentsyymejä, joten jos se on puutteellista, niin ruoka ei yksinkertaisesti pilkkoudu tarpeeksi pieniksi molekyyleiksi elimistön hyödyksi.

Olenko kärsinyt nuoruudesta lähtien vuotavasta suolesta?

Vuotavaa suolta aiheuttavat mm. stressi, bakteeriepätasapaino, hiiva ja vääränlainen ruokavalio. Vuotava suoli on permeabiliteetti- häiriö, joka aiheutuu siitä, että suolen epiteeli ja limakalvo ovat vaurioituneet tai ne toimivat puutteellisesti. Epiteelisolujen tiiviit liitokset toimivat liian väljästi ja näiden vaurioiden kautta verenkiertoon pääsee (vuotaa) liian suuria molekyylejä, vierasperäisiä aineita, toksiineja (myrkyllisiä aineita esim. home), bakteereja tai viruksia. Verenkiertoon vuotaneet vierasperäiset molekyylit aiheuttavat yliherkistymistä, allergiaa, tulehdustilaa, jopa autoimmuunisairautta. Epäily vuotavasta suolesta oli ilmeinen. Jatkuvat suolisto-ongelmat olivat ensimmäinen merkki, että jokin elimistössäni oli vialla. Kutiava nokkosrokko oli toinen merkki, että huonompaan suuntaan mentiin. Lopulta jatkuva altistuminen kosmetiikalle ja ripsiliimalle aiheutti allergian, joka taas sai aikaan jatkuvan tulehduksen hengitysteissä ja sitä kautta laukaisi astman.

Onko tämän kaiken sairastumisen aiheuttajana ollut antibiootit vai stressi? Löytyykö syy kenties bakteeriepätasapainosta, hiivasta vai vuotavasta suolesta? Onko ongelmien taustalla yksinkertaisesti se, että syömme liian teollisesti prosessoitua ruokaa? Veikkaan omalta kohdallani, että sairastumisen syy on ollut kombinaatio tästä kaikesta.

Mikä parasta?

On hienoa huomata, että ojan pohjalta pääsee ylös, mutta se vaatii työtä. Minun kohdallani se oli selkeästi suoliston kunnostaminen ja stressin vähentäminen. Stressiä hoidin erilaisilla elämäntapamuutoksilla ja valmennuksilla. Parasta on se, että tämä koko prosessi antoi minulle uuden ammatin, ja olen jo satoja ihmisiä auttanut, jotka ovat samanlaisten ongelmien kanssa kamppailleet.

Ota minuun yhteyttä ja kerro oma tarinasi. Katsotaan, miten voin sinua auttaa.

Täytä yhteydenottosi tästä:  


Lisätietoa vinkkauksistani löydät facebookista:
Ravintovalmentaja Vilma Kohonen

Pidä itsestäsi huolta – sinua on vain yksi!

Vilma Kohonen
ravintovalmentaja, joka toimii myös hierojana.
Lue lisää palveluistani: Hinnasto